Web Analytics Made Easy - Statcounter

به  گزارش  خبرنگار راه و شهرسازی  گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، سعید رسولی، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت راه‌آهن در حاشیه مراسم امضاء تفاهم‌نامه طراحی، ساخت و تأمین مالی برقی کردن راه‌آهن حومه‌ای تهران ـ گرمسار، در جمع خبرنگاران اظهار کرد: ساخت این پروژه اقدام ارزنده‌ای است که با همت متخصصان و با دستان پر توان نیروهای داخلی به انجام خواهد رسید و مقدمه‌ای برای آغاز برقی سازی خطوط ریلی کشور خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او اظهار  کرد: درگذشته با برخی شرکت های خارجی به منظور برقی سازی برخی از خطوط ریلی کشور قراردادهایی به امضا رسید؛ اما این شرکت‌ها به بهانه‌های مختلف از جمله تحریم، از اجرای این قراردادها سر باز زدند تا اینکه ما در سال 99، با دعوت از تمام کسانی که در این حوزه توانایی دارند، این پروژه‌ها را مجدد مورد بررسی قرار دادیم.

رسولی تأکید کرد: اکنون تفاهم‌نامه برقی سازی تهران – گرمسار به ارزش 120 میلیون یورو به امضا رسیده است و شرکت‌های تام ایران‌خودرو و فراب با تشکیل کنسرسیومی، به زودی عملیات اجرایی آن را آغاز خواهند کرد.

مدیرعامل راه‌آهن تصریح کرد: مدت زمان اجرای قرارداد بعد از امضا و شروع عملیات اجرایی آن، حدود 24 ماه خواهد بود و در بندی از متن این تفاهم‌نامه اشاره شده است که پس از حصول از اجرایی شدن قرارداد، اولویت برقی سازی خطوط ریلی، استفاده از متخصصان داخلی است.

مدیرعامل شرکت راه‌آهن با اشاره به امضای تفاهم‌نامه برقی سازی راه‌آهن تهران – گرمسار به ارزش 120 میلیون یورو با بخش خصوصی، تاکید کرد که با شروع این پروژه، دیگر شرکت‌ها نیز متقاضی برای سرمایه‌گذاری در برقی سازی خطوط ریلی کشور خواهند شد.

معاون وزیر راه وشهرسازی اظهار کرد: با شروع این پروژه، دیگر شرکت‌ها نیز متقاضی برای ورود به این حوزه جهت سرمایه‌گذاری به منظور برقی سازی خطوط ریلی خواهند شد.

رسولی عنوان کرد: اکنون شرکت‌هایی که در برقی سازی خط ریلی تهران – گرمسار شرکت می‌کنند از توانمندی قابل ملاحظه‌ای برخوردارند و در خارج از کشور نیز مشغول انجام پروژه هستند.

معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به قرارداد شرکت راه‌آهن با وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح که سال گذشته به امضا رسید، اظهار کرد: ما با امضای آن تفاهم‌نامه، توانستیم در بخش‌های مختلف ریلی از جمله حوزه علائم و ارتباطات سیگنالی اقدامات مؤثری را انجام دهیم.

او بیان کرد: هدف ما این است که از تمام توانمندی‌های موجود در کشور برای توسعه صنعت ریلی استفاده کنیم.

رسولی در پاسخ به سوال باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص اینکه «چه زمانی پروژه قطار سریع‌السیر تهران – قم – اصفهان به اتمام می‌رسد؟»، با تأکید بر اینکه برقی کردن راه‌آهن حومه‌ای تهران – گرمسار با سریع‌السیر کردن برخی از قطارها از جمله تهران – قم اصفهان تفاوت دارد و نباید این دو موضوع یکسان فرض شوند، عنوان کرد: زمان‌بندی این قرارداد 4 ساله بوده است که به دلایل متعددی این پروژه با مشکلاتی مواجه شده و تاکنون با تأخیر پیش رفته است.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: حمل ونقل راه آهن برقی سازی خطوط ریلی تفاهم نامه شرکت ها راه آهن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۴۲۷۱۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای هزار میلیارد تومان پروژه در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت

به گزارش شانا به‌نقل از شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، هادی شیخ‌مقدس با اشاره به حجم سرمایه‌گذاری پروژه‌های در حال اجرای این شرکت گفت: پروژه‌هایی که هم‌اکنون در حال اجرا یا مناقصه هستند درمجموع حدود هزار میلیارد تومان است که از این رقم حدود ۴۵۰ میلیارد تومان آن متعلق به پروژه‌های در حال اجراست.

وی با بیان اینکه هم‌اکنون حدود ۵۲۰ میلیارد تومان پروژه در فرایند مناقصه قرار دارند، بیان کرد: ارزش پروژه‌های مربوط به پدافند غیرعامل نیز حدود ۲ هزار و ۴۷۰ میلیارد تومان و بودجه مربوط به میترینگ نیز هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان است.

کد خبر 6098445 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • اجرای ۱۷۰۰ پروژه محرومیت زدایی در مازندران
  • موتورهای بازار برقی می شوند | وام 4 درصدی برای خرید موتور برقی
  • واگذاری خدمات پس از فروش اتوبوس‌های برقی را به شرکت‌های داخلی
  • ورود ۱۵۰۰ دستگاه اتوبوس به تهران تا پایان شهریور | خدمات پس از فروش اتوبوس های برقی بر عهده شرکت های داخلی خواهد بود
  • واردات اتوبوس‌های برقی هم مافیایی شد؟ / شهرداری تهران؛ متهم ردیف اول!
  • اختیارات استان‌ها در اجرای طرح مولد سازی افزایش می‌یابد
  • سنگ جدید اینبار برای دوچرخه برقی؛ شرط محال برای استفاده زنـان!
  • ۶ نقطه حادثه‌خیز در محورهای مواصلاتی البرز ایمن‌سازی شد
  • اجرای هزار میلیارد تومان پروژه در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت
  • هزینه ۱۲ هزار میلیارد تومانی منوریل قم / چالش عبور از مقابل حرم حضرت معصومه (س) حل نشد